Sindromul reye, Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei


artroza deformată a genunchiului tratament de 1 grad tratamentul simptomelor durerii articulare a genunchiului

Theodora Fintescu, redactor Aspirina administrată copiilor sau adolescenților poate provoca sindromul Reye! Ai auzit vreodată de sindromul Reye? Este o reacţie rară, dar extrem de gravă, care afectează toate organele interne, dar în special creierul şi ficatul.

Apare, de regulă, la copii sau adolescenți, după o boală virală, fiind asociată cu folosirea aspirinei în timpul stării febrile. Istoria aspirinei Multă vreme, aspirina a fost considerată un panaceu, un medicament-minune, care are efecte benefice în orice afecţiune.

tratamentul durerii articulare a osteoporozei durează în genunchi la îndoirea articulației

Până încând Douglas Reye, un medic din Carolina de Nord SUAa descris o afecţiune severă, cu potenţial fatal şi importante sechele neuropsihice în cazul supravieţuitorilor. Ulterior, mai multe studii epidemiologice au demonstrat legătura directă dintre aspirină şi apariţia sindromului Reye, care a preluat astfel numele medicului.

Totodată, cercetările au relevat că acest tip de sindrom s-a asociat şi cu aflatoxinele, erbicidele, ciupercile otrăvitoare şi cu insecticidele.

Sindromul Reye. Tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și tratament

S-au evidenţiat şi o sindromul reye de factori de risc, printre care stresorii metabolici, ereditatea şi modificările drastice ale dietei. Cum se manifestă sindromul Reye Tabloul clinic pentru sindromul Reye este dominat de: — vomă vărsăturile sunt persistente, repetate, continuă câteva zile, deşi copilul nu mănâncă.

Pediatric Nursing - Reye's Syndrome and Seizures

La copiii sub 2 ani primele simptome sunt: — diareea — agitaţia Sindromul Reye — Ce se întâmplă de fapt? Mecanismul bolii nu a fost încă descifrat în totalitate.

Sindromul Reye. Tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și tratament

Se pare că administrarea salicilaţilor, respectiv a aspirinei, într-o infecţie virală răceală comună, gripă, varicelă, gastroenterita şi alte boli eruptive produce anomalii funcţionale ale componentei celulare care furnizează energia mitocondria.

Rezultă multiple perturbări metabolice, cu depozite lipidice depuse în creier, rinichi, miocard, ficat şi cu numeroase complicaţii.

Sus Leziunile principale sunt reprezentate de steatoza hepatica ficat gras si encefalopatia acuta noninflamatorie cu edem cerebral masiv. Boala poate fi tratata, insa evaluarea rapida a copilului este de maxima importanta. De aceea, parintii sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta cu copilul la spital daca acesta prezinta semne si simptome sugestive sindromul reye urma administrarii aspirinei pe fondul unei afectiuni virale. Din cauza gravitatii acestui sindrom, aspirina trebuie evitata la copiii cu varsta pana la 15 ani, in prezent existand o varietate foarte mare de analgetice si antipiretice cu eficacitate asemanatoare sau chiar superioara ei, fara a fi grefate de riscul aparitiei acestei complicatii redutabile.

Cele mai importante tulburări sunt degenerescenţa hepatică şi encefalopatia. Practic, ca urmare a leziunilor de la nivelul hepatocitelor, ficatul devine incapabil să mai elimine substanţele toxice din organism, iar acestea, în special amoniacul, cauzează inflamarea creierului.

Mare atenţie, boala evoluează rapid şi poate avea un deznodământ tragic dacă nu se intervine urgent! Sindromul Reye — Diagnosticarea precoce este vitală Din cauza gravităţii bolii, este importantă prezentarea cât mai rapidă la medic.

colagen doppelherz pareri articulațiile picioarelor și brațelor durează constant

Dată fiind nespecificitatea simptomelor sindromului Reye şi a lipsei de teste de evaluare specifice, diagnosticul este unul de excludere. De altfel, boala este adesea confundată cu encefalita, meningita, diabetul, supradoza de medicamente, otrăvirea, sindromul morţii subite sau cu diverse boli psihice.

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei

De regulă, se fac analize de sânge şi urină care determină afectarea hepatică, nivelul amoniemiei — concentraţie plasmatică a amoniacului liber - aciditatea sangvină, glicemia, lipidemia etc. Sindromul Reye — Tratamentul se face doar la spital Sindromul Reye necesită un tratament complex, de obiecei într-un serviciu de reanimare. Gestionarea eficientă a bolii, care depinde în totalitatea de rapiditatea diagnosticului, vizează în primul rând protejarea creierului prin reducerea edemului tratament articular după bursită, prevenirea complicaţiilor pulmonare şi a stopului cardiac.

  1. Artrovex pret farmacia catena

Recuperarea depinde de gradul de afectare a creierului. În unele cazuri recuperarea este totală, dar afectarea neurologică este frecventă.

gel de articulații de hialgan phidia pentru dureri în spate și articulații

Părinţi, fiţi vigilenţi! Niciun tratament nu e mai bun ca prevenţia.

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei

Nu le daţi aspirină copiilor şi tinerilor sub 20 de ani, mai ales că ea poate fi înlocuită cu succes cu paracetamol, ibuprofen sau sindromul reye substanţe antiinflamatoare nesteroidiene. Fiţi cu băgare de seamă, aspirina nu se găseşte doar ca atare.

referat anatomie coloana vertebrala care crema este buna pentru articulatii

Ea este inclusă adesea în componenţa a numeroase produse farmaceutice. De aceea, citiţi de fiecare dată cu atenţie prospectul medicamentului, căutaţi toate denumirile sub care poate apărea aspirina acid acetil sindromul reye, acetilsalicilat, salicilat şi la sindromul reye nu ezitaţi să cereţi sfatul medicului sau farmacistului.

De asemenea, administrarea aspirinei trebuie evitată în timpul alăptării, deoarece aceasta poate trece în lapte, astfel afectând copilul.

medicamente pentru dureri articulare artritice ce este spondilita anchilozanta

În cazuri foarte rare de exemplu, în tratamentul bolii Kawasaki, a poliartritei reumatoide juvenileaspirina poate fi eventual folosită, dar numai la recomandarea expresă a medicului. Sindromul Reye nu este contagios.

Îți recomandăm și.