Led Zeppelin a câştigat apelul în cazul „Stairway to Heaven”

Robert Plant şi Jimmy Page, membri fondatori ai Led Zeppelin, au câştigat apelul deschis de Curtea din San Francisco în cazul de plagiat în care a fost implicată piesa „Stairway To Heaven” a trupei britanice.

Decizia completului, emisă luni, a fost că piesa compusă de solistul şi chitaristul grupului în 1971 nu a încălcat drepturile de autor ale „Taurus” (1968), cântec scris de chitaristul Randy Wolfe de la Spirit.

Jimmy Page şi Robert Plant au fost acuzaţi că au „furat" pentru piesa lor, inclusă pe albumul „Led Zeppelin IV”, un riff din compoziţia instrumentală „Taurus", lansată în 1968 de trupa Spirit, condusă de Randy Wolfe.

În luna iunie a anului 2016, un juriu din Los Angeles a decis că cei doi nu se fac vinovaţi de plagiat.

În septembrie 2018, judecătorul Richard Paez de la Curtea de Apel din San Francisco a spus că judecătorul din procesul anterior a făcut mai multe erori şi a comandat un alt proces.

Riff-ul piesei „Stairway To Heaven” a trupei Led Zeppelin a fost desemnat cel mai bun solo de chitară din toate timpurile într-un sondaj realizat de revista Classic Rock.

Nu este pentru prima dată când trupa Led Zeppelin a fost acuzată de plagiat. În 1970, Chester Burnett a spus că „The Lemon Song”, un alt single celebru al trupei britanice, ar fi fost copiat după „Killing Floor”, unul dintre cântecele sale.

Cântecele „Whole Lotta Love”, „Babe I'm Gonna Leave You” şi „Dazed and Confused” din repertoriul trupei Led Zeppelin au făcut, la rândul lor, obiectul unor acuzaţii de plagiat, formulate de alţi artişti.

Trupa Led Zeppelin, înfiinţată la Londra, în 1968, i-a avut în componenţă pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul şi clăparul John Paul Jones şi toboşarul John ”Bonzo” Bonham. Formaţia s-a destrămat după decesul lui John Bonham, în 1980. Considerată una dintre cele mai inovatoare şi influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio şi numeroase compilaţii şi albume live, care au fost vândute în aproximativ 300 de milioane de copii.

Asculta aici piesa Taurus- Spirit

 
Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Magazin »Led Zeppelin a câştigat apelul în cazul „Stairway to Heaven”

Cauta categorie