Pe aici nu se trece | Centenarul Marii Uniri, Batalia de la Marasesti

Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917) a fost cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. A fost o operațiune complexă, de apărare și menținere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condițiile în care armata rusă era în plină disoluție revoluționară.

Generalul german Curt von Morgen, comandantul Corpului I de Rezerva, consemna în memoriile sale: "Rezistența dușmanului, în special a românilor, a fost neobișnuit de dârză și s-a manifestat prin 61 de contraatacuri ... în decursul celor 14 zile de luptă. Ele au condus mai ales la lupta cu baioneta."

În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români și a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii Pe aci nu se trece!. Planificarea germană a denumit operațiunea "Bătălia de străpungere de pe Putna și Șușița", făcând parte din complexul strategic de rupere a frontului Moldovei împreună cu Bătălia de la Oituz (a treia bătălie de la Oituz) din 8-22 august 1917. Germanii și austro-ungarii au plasat în dreptul localității Mărășești o forță de lovire de 12 divizii cu peste 1100 tunuri - una dintre cele mai mari densități artileristice.

Începută ca o bătălie de urmărire a forțelor rusești - care nu mai doreau să lupte, bătălia s-a transformat treptat într-o încercare foarte costisitoare de "a sfărâma armata română din Moldova", după cum chiar mareșalul Hindenburg, șeful Marelui Stat Major german, afirma.

 Cotidianul "Times" scria că "Apărarea frontului la Mărășești a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârșită vreodată de români ...".

La aceste lupte cele doua parti beligerante au participat cu efective considerabile, astfel: Puterile Centrale (Germania si Imperiul Austro-Ungar) 285.000 , in timp ce Romania si aliat Imperiul Tarist opunea 268.000.

Periderile celor doua tabere de asemnea au fost impresionante Germania si aliatul sau peridea pe frontul de la Marasesti 60.000-65.000 (morți, dispăruți, răniți), in timp ce Romania a avut pierderi de 27.410 (5.125 morți, 9.818 dispăruți, 12.467 răniți).

In acest timp si Rusia perdea la Marasesti 25.650 (7.083 morți, 8.167 dispăruți, 10.400 răniți).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial.

Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Eduard Săulescu a executat pictura interioară.

Pe 18 septembrie 1938 cu prilejul inaugurării, a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aur, argint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (în dreapta) și Carol al II-lea (în stânga), față în față, iar în mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Magazin »Pe aici nu se trece | Centenarul Marii Uniri, Batalia de la Marasesti

Cauta categorie