Ce este un restaurant fine dining?

Termenul fine dining este din ce în ce mai folosit în peisajul culinar din Romania si mai ales in București, atunci când ne referim la restaurantele cu pretenții și prețuri pe măsură.

De aceea vrem să aratam ce înseamnă fine dining și cum clasificăm noi o locație ca fiind din această categorie.
Conceptul de fine dining presupune calitate ridicată pe 3 zone importante: meniu, servire și atmosferă.

1. Meniu
Aici vorbim atât la mâncare cât și la băuturi. Pentru ambele, cuvintele cheie sunt selecție și calitate.
Nu este necesar un meniu stufos, chiar nu este indicat. Insă trebuie să includă preparate gatite si prezentate impecabil în combinații interesante, preferabil unice, pe care nu le găsești în altă parte.

Restaurantele de fine dining sunt în general acele locuri in când vrei să sărbătorești ceva special sau să te simți special.

http://inalert.ro/images/Magazin/meniu-fine-dining1.jpg

Așa că cel mai important este că mâncarea nu trebuie să dezamăgească.

Restaurantele mari din strainatate merg în general pe meniuri scurte, fixe sau a la carte disponibile în ziua respectivă sau pentru o perioadă redusă de timp. In funcție de ingrediente și sezonalitate.

La noi încă nu s-a ajuns la schimbări atât de frecvente. Multe restaurante din București încearcă să satisfacă toate gusturile, ceea ce este o abordare gresita, în loc să vină cu ingrediente de sezon și să încerce să educe consumatorii.
 

Este de dorit ca farfuriile să arate bine și să fie cât mai creative, dar acesta nu este un criteriu decisiv în etichetarea unui restaurant “fine dining” sau nu.

 

Lista de băuturi trebuie să fie și ea nivel înalt, atât pe zona de vinuri cât și pe zona de spirtoase. O selecție bună de vinuri poate face diferența între 2 restaurante comparabile la nivel de preparate. La noi încă nu s-a ajuns la acest nivel dar avem câteva restaurante cu o selecție foarte bună de vinuri.

2. Servire
Aici lucrurile sunt destul de clare. Servirea într-un restaurant de fine dining trebuie să fie la un nivel mai ridicat față de un restaurant obișnuit, mai casual. Asta înseamnă atenție la detalii și anumite gesturi cum ar fi: conducerea clienților la masă, curățarea mesei de firimituri între feluri, înlocuirea șervețelelor etc.

http://inalert.ro/images/Magazin/servire-fine-dining.jpg

 În plus, staff-ul ar trebui să știe bine meniul și să poată oferi informații și sfaturi concrete pentru alegerea și asocierea lor. Atitudinea staff-ului este întotdeauna decisivă pentru o experiență completă.
De asemenea personalul ar trebui să aibă o anumită uniformă, mai elegantă, mai formală decât la restaurantele obișnuite. Pe piața din România există o lipsă de personal calificat, dar în ultimii ani s-au făcut progrese vizibile.

 

3. Atmosfera
Este subiectivă și fiecare restaurant poate improviza în această zonă, cât timp menține standardul de calitate. Indiferent că vorbim de decoruri tradiționale, design ultra modern, bucătărie organică sau franțuzească, rămân la fel de importante farfuriile, paharele și fețele de masă impecabile.

http://inalert.ro/images/Magazin/atmosfera-fine-dining.jpg

Cu siguranță ar trebui să fie cât mai puține (sau deloc) elemente de hârtie și plastic. Începând de la șervețele și terminând cu prosoapele de la baie.

În acest moment în Romania avem maxim 20-25 de locații care sunt restaurante de fine dining sau fac eforturi să fie în această zonă. Marea lor majoritate sunt in Bucuresti, dar exista cateva in statiuniile in special in cele cu pretentii, Mamaia sau Poiana Brasov.. Sperăm că numărul lor va crește și poate în 4-5 ani vom avea chiar și un restaurant cu o stea Michelin.

http://inalert.ro/images/Magazin/atmosfera-fine-dining2.jpg

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

More in this category:

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Magazin »Ce este un restaurant fine dining?

Cauta categorie