La 80 de ani de la declanşarea celui de-al doilea război mondial, preşedintele Germaniei cere iertare polonezilor

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare, duminică, victimelor agresiunii germane, în cadrul unei ceremonii la Wielun, desfăşurată exact la ora la care primele bombe au căzut, în 1939, asupra acestui oraş polonez, prima victimă a celui de-al doilea război mondial, informează AFP.

"Mă înclin în faţa victimelor de la Wielun. Mă înclin în faţa victimelor poloneze ale tiraniei germane. Şi le cer iertare", a declarat în germană şi poloneză Frank-Walter Steinmeier, în prezenţa omologului său polonez.

Polonia a fost grav afectată de ororile celui de-al doilea război mondial, pierzând şase milioane de persoane, dintre care trei milioane de evrei.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a denunţat un "act de barbarie" şi "crimă de război", ce a deschis al doilea război mondial la Wielun, în 1 septembrie 1939.

Duda i-a mulţumit lui Steinmeier pentru prezenţa la Wielun. "Sunt convins că această ceremonie va intra în istoria prieteniei polonezo-germană", a spus el.

 

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Externe»La 80 de ani de la declanşarea celui de-al doilea război mondial, preşedintele Germaniei cere iertare polonezilor

Cauta categorie