Dijafiza humerusa


By Dr Tarek Nazer Fracturi umar sau brat noiembrie 27, Fracturile humerusului pot fi impartite in trei mari categorii, si anume: -fracturile diafizei humerale corpul-fracturile epifizei distale humerale -fracturile epifizei proximale humerale.

dijafiza humerusa

Mod de producere: cadere pe brat prin indoire mai frecvent la varstnicirasucire energie mica ,compresiune sau lovire directa accidente rutiere, traumatisme violente. Diagnostic: la evaluarea pacientilor cu suspiciune de fractura diafizara de humerus este foarte important mecanismul prin care s-a produs, precum si forta cu care s-a produs. In mod normal, pentru a se pune diagnosticul de fractura diafizara de humerus este suficienta o radiografie de incidenta antero-posterioara.

dijafiza humerusa

Simptomatologie: durere, deformare locala, crepitatii, leziuni asociate. Clasificare: spiroide, cominutive, deplasate, angulate, dijafiza humerusa, oblice.

Humerusul este este intersectat de catre nervul radial cu traiect postero-latero-medial si dinspre epifiza proximala spre cea distala si de artera brahiala. Lezarea nervului radial este una dintre complicatiile cele mai comune ale acestui tip de fractura. Tratament Poate fi efectuat in doua moduri: conservator si chirurgical.

Semnele de certitudine atest prezena fracturii.

In cazul in care nu se poate realiza reducerea, se poate apela la un aparat gipsat brahio-antebrahial suspendat. Acest aparat este mentinut timp de dijafiza humerusa saptamani si ulterior este schimbat cu un aparat toraco-brahial pentru inca trei saptamani.

Corpul humerusului[ modificare modificare sursă ] Humerus-vedere frontală Corpul humerusului Corpus humeri sau diafiza humerusului este porțiunea mijlocie a humerusului, aflată între extremitatea proximală și extremitatea distală. Aproape cilindric în partea superioară, corpul devine, pe măsură ce se apropie de extremitatea inferioară, prismatic triunghiular.

In cazul fracturilor care nu pot fi reduse cu interpozitie, in fracturile transversale, cele pe os patologic, fracturi deschise, leziuni vasculare, politraumatisme, cot flotant, se indica tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical- cuprinde urmatoarele optiuni: reducere deschisa cu fixare interna placutetije intramedulare, brose, fixatoare externe.

dijafiza humerusa

Totusi fixatoarele externe sunt folosite ca si metoda de temporizare in fracturile deschise, contaminate, in arsuri, etc, urmand a se alege o metoda ulterioara chirurgicala, si anume osteosinteza cu placa si suruburi sau tija Criteriile dupa care se apreciaza calitatea reducerii sunt foarte permisive, considerandu-se tolerabile scurtari de pana la 3 cm, angulatii anterioare sau posterioare de pana la 20 de grade, deformari in varus de pana la 30 de grade.